فهرست مطالب

مولوی پژوهی - پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1389)

فصلنامه مولوی پژوهی
پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1389)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 9
  • الماس تاجریان، محمدرضا برزگر خالقی صفحه 15
    تامل در کلیات شمس دست کم پنج شیوه یا شکل متفاوت را در غزلیات مولانا نشان می دهد؛ که می توان آن را هنجار گریزی و نوآوری در غزل سرایی دانست. شاعر درحیطه عرفان از سه منظر متفاوت با مخاطب سخن می گوید. در واقع، راوی یا گوینده غزل برخلاف سنت های ادبی- که عموما عاشق است - در غزلیات مولانا سه تیپ شخصیتی دارد: عاشق، معشوق، پیر و گاه آمیزه ای از این شخصیت ها. در برابر او، مخاطب نیز چند تیپ شخصیتی دارد: معشوق، عاشق، سالک و یا آمیزه ای از اینها. عشق و ارشاد دو مضمون محوری در این پنج شکل است. بر این اساس بخشی از غزلیات مولانا درحیطه ادبیات غنایی و بخشی دیگر خارج از این نوع ادبی و درحیطه ادبیات تعلیمی است. بخش سوم آمیزه ای از دو نوع ادبی است که می توان آن را غزل غنایی- تعلیمی یا غزل- قصیده دانست.
    کلیدواژگان: شکل شناسی، نوع ادبی، غزل، مولانا، راوی
  • محمد خدادادی، مهدی ملک ثابت، یدالله جلالی پندری صفحه 35
    کتاب «مقالات شمس تبریزی» تنها اثر به جا مانده از شمس تبریزی، عارف نامدار قرن هفتم هجری است. این کتاب، مجموعه ای است از سخنانی که شمس، در جمع مریدان مولوی ایراد می کرده و توسط ایشان یادداشت می شده است. اگر چه سخنان زیادی در باب تاثیر شمس تبریزی بر وجود مولوی بیان شده، ولی متاسفانه تا کنون، چنان که شایسته است مستقیما به این تاثیر و تاثر به صورت علمی و تحقیقی توجه نشده است. تنها، با بررسی مقالات شمس و میزان بازتاب آن، در آراء و آثار مولوی است که می توانیم به میزان واقعی تاثیر شمس در اندیشه مولوی پی ببریم.
    یکی از موضوعات مطرح شده در مقالات شمس تبریزی، بحث پیرامون امکان رویت خداوند است. این مطالب اگرچه به صورت مختصر و گاه به صورت اشاره وار مطرح شده اند، اما دارای ارزشی ویژه هستند؛ زیرا با بررسی آنها، تفکرات کلامی شمس، بخوبی برای ما آشکار می-شود و آن گاه، می توانیم به بررسی تطبیقی آرای شمس و مولوی بپردازیم.
    در این مقاله، علاوه بر بیان ساختارمند نظریات شمس و مولوی در باب رویت، به بررسی بازتاب این دسته از عقاید شمس، در مثنوی مولوی پرداخته و نشان داده ایم که تفکرات شمس در این حوزه، تاثیر بسزایی در شکل گیری اندیشه مولوی، پیرامون این موضوع داشته است.
    کلیدواژگان: شمس الدین محمد تبریزی، جلال الدین محمد مولوی، مقالات شمس، مثنوی معنوی، رویت
  • تیمور مالمیر صفحه 55
    صوفیان معتقدند همه موجودات، تجلی وجود خداوند هستند. این اندیشه در مکتب ابن عربی به وحدت وجود شهرت یافته است. پیش از او، این اندیشه در میان صوفیان به فنای ذات و صفات بنده شهرت داشت. محققان، به وجود این اندیشه، در مثنوی و سایر آثار مولوی اشاره کرده اند اما به هدف مولوی، از طرح مباحث وحدت وجود و نقش اجتماعی این اندیشه در مثنوی نپرداخته اند. مثنوی، منظومه ای تعلیمی است و علی رغم شور و حال و وجد سرشاری که دارد حاوی اهداف اجتماعی است. بنا بر این، ضروری است هدف مولوی از طرح این اندیشه در مثنوی روشن شود. در این مقاله، برای تبیین هدف مولوی از طرح مباحث وحدت وجود، علاوه بر بررسی مواردی که به فنای ذات و صفات و فناء فی الله در مثنوی اختصاص دارد، مناظره ها و مجادله ها در مثنوی و علت طرح آنها و نتیجه گیری مولوی از طرح مجادله ها را بررسی کرده ایم. بر بنیاد این بررسی، روشن می شود که طرح مسائل فنای ذات و صفات یا وحدت وجود از سوی عارفانی چون مولوی، برای رفع تفرقه ها و ایجاد وحدت و همدلی در میان مردم بوده است و این امر در حقیقت واکنشی است نسبت به قشری گری که گاه ابزار حکومت های ستمگر بود و غالبا موجب فتنه و تعصب در میان عوام می گشت و استحکام جامعه اسلامی را سست می ساخت و آن را در برابر دشمنان بی دفاع می کرد.
    کلیدواژگان: مثنوی مولوی، وحدت وجود، مجادله، نقش اجتماعی، ادب تعلیمی
  • میرجلیل اکرمی، ذوالفقار همتی صفحه 81
    ابن عربی از بزرگترین عرفای عالم اسلام و بنیان گذار عرفان نظری است که اصطلاحات مشوش و پراکنده عرفان را گرد آورده و با نبوع سرشار خود و بر اساس تجارب و مشاهدات عرفانی خویش، مباحثی متعدد برآن افزوده است؛ او عرفان نظری را در عالم اسلام، به مرتبه ای رسانده که هیچ یک از صوفیان و عارفان را گریزی از نفوذ و تاثیر او نبوده است؛ حتی این تاثیر و نفوذ در آراء و اندیشه های مولانای بزرگ نیز تجلی یافته است؛ به طوری که مفسران، مثنوی را تفسیر کامل مکتب ابن عربی می دانند. مقاله حاضر به تاثر مولوی از ابن عربی در باب وحدت وجود و وحدت ادیان پرداخته است.
    در نظر ابن عربی، وجود، واحد و از آن خداست و هر آن چه هست، تجلیات و ظهورات حق می باشد. مولانا، نیز مثنوی را دکان وحدت می-داند که هرچه غیر آن وجود دارد بتی بیش نیست.
    در مورد دین، نیز هر دو اندیشمند به وحدت ادیان معتقدند. ابن عربی می گوید: ((الحب دینی))، مولانا نیز مذهب عشق را از همه دین ها جدا و مخصوص عارفان و عاشقان می داند.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، وحدت ادیان، تشبیه و تنزیه، ابن عربی
  • ابوالقاسم رادفر صفحه 107
    بی تردید، یکی از اساسی ترین موضوع های قابل بحث در فرهنگ و ادبیات فارسی در شبه قاره، شرح و بیان نقش کلیدی اندیشه ها و آرای بلند مولاناست در بین متفکران، فیلسوفان، شاعران، عارفان، نویسندگان و خوانندگان آثار او. که حد و مرز آن، در گستره فرهنگ جهانی در ابعاد گوناگون آن به هیچ وجه محدود نمی باشد؛ زیرا صدها سال است که اندیشمندان بسیاری درباره نفوذ و رسوخ کلام مولانا در فرهنگ و عرفان ایرانی – اسلامی سخن گفته و صاحب اندیشگان غرب و شرق مضامین فکری او را مورد مطالعه قرار داده و به تاثیر گذاری عمیق آراء و اندیشه های وی در آثار و سخنان ارباب اندیشه، نحله ها و مکتب های فکری در کشورهای مختلف اشاره کرده اند که ما فعلا در این جستار پیرامون جایگاه اندیشه مولانا در جهان فکر فرهیختگان، عارفان و آثار شاعران، نیز در حد اجمال به تراوش های فکری ارباب دانش و بصیرت شبه قاره می پردازیم. زیرا پرداختن به تمام زمینه های این دریای تدبر و اندیشه به قول خود مولانا یک دهان خواهد به پهنای فلک.
    کلیدواژگان: تاثیر، اندیشه، کلام، مولانا، شبه قاره
  • سهیلا صلاحی مقدم صفحه 127
    نماد تصویری است رساننده معنایی سری و رمزی؛ از منظر عارفانه، انسان عارف که در ورای سطح ظاهر اشیاء، جهانی پنهان می طلبد می خواهد با نماد و رمز، پرده از روی حقایق لایتناهی بردارد. در این جستار، کهن الگوی نمادین اصطلاحی است برای آن دسته از نمادها که در دل کهن الگو یا صورت مثالی وجود دارند. مثنوی معنوی، علاوه بر زیبایی های بلاغی، دارای نمادها و تمثیلات رمزی (نماد تمثیل) و کهن الگوهایی است که مولانا از آن-ها برای رسیدن به هدف متعالیش، بهره برده است، هدفی که تامین سعادت بشری در پناه نگرش و تفکر و عرفان اسلامی است.
    این جستار علاوه بر بررسی چند نماد برجسته در مثنوی و پردازش به نظریه کهن الگوی نمادین، کهن الگوی مرگ در مثنوی را نیز مورد مداقه قرار داده است.
    دو نمونه کهن الگوی نمادین در این جستار مورد بررسی قرار گرفته است: 1- تمثیل رمزی حکایت آن مجاهد در قتال 2- تمثیل رمزی حکایت آوردن پادشاه جهود، زنی را با طفل. در این نمونه نشان داده شده که چگونه تمثیل رمزی در دل کهن الگو جای می گیرد و چگونه نماد خود را در تمثیل آشکار می کند. چون مولانا در دنباله حکایت خود به توضیح نمادها همت گماشته است، از این نظر دست یافتن به نماد شخصی و خصوصی پنهان در آثار مولانا، محال نمی نماید.
    کلیدواژگان: نماد، کهن الگوی نمادین، تمثیل رمزی، معنای سری
  • ناصر علیزاده، ویدا دستمالچی صفحه 147
    مولوی، بنا به فضاهای فکری و هنری گسترده ای که از خود به یادگار گذاشته است، در تحقیقات مربوط به ادبیات تطبیقی، اغلب از اقطاب محسوب می شود. تاثیرپذیری مکاتب ادبی غرب از عرفان ایرانی – اسلامی و به ویژه مولوی، مشخصا از جریان باروک، سمبولیسم و سوررآلیسم قابل پیگیری است. دوره «دگردیسی رمان» در اروپا پس از تجارب متعدد مکتب ها، و با پشتوانه ای غنی از اساطیر تا اگزیستانسیالسم، اگر در چند خصیصه بارز خلاصه شود، مسلما مهم ترین خصیصه اش «جریان سیال ذهن» و زبان مرتبط با آن – زبانی پر رمز و راز و نمادین و دشوار، و گاه ظاهرا بی معنی - است. جیمز جویس، بزرگترین و تاثیرگذارترین رمان نویس سبک جدید، از نظر درگیری آثارش با سیلانات ذهنی و تبعات هنری حاصل از آن، در مقام مقایسه با مولوی می تواند نکات جالب توجهی را در حیطه تشابهات اندیشه، فرم، زبان، تاریخ و فرهنگ آشکار کند.
    کلیدواژگان: مولوی، جیمز جویس، ادبیات تطبیقی، جریان سیال ذهن، نماد
|
  • Almas Tajerian, Dr. Mohammadreza Barzegar Khaleghi Page 15
    A glance at Kolliat Shams illustrates that at least five different forms in Mawlānā's lyrics have been deviated from the literary norm. This may be known as an innovation and transformation in the field of sonneteering. In the mystical concepts, the poet addresses to the receiver from three different perspectives. In Mawlānā's poems, unlike the traditional literature forms where the narrator is usually a lover, the narrator has three character personality types: the lover, the beloved, the nester, and sometimes a composition of characters. Also, the addressee has three character personality types: the beloved, the lover, and the peripatetic or composition of them.Love and guidance are two main concepts in these five forms. Therefore, there are three genres in Mawlānā's lyrics: first, the literarylyric, second, the didactic literature and third a composite of the didactic-lyric sonnets or sonnet-odes.
  • Dr. Mohammad Khodadadi, Dr. Mehdi Maleksabet, Dr. Yadollah Jalali Pandari Page 35
    There is no doubt that Shamsodin Mohamdade Tabrizi, as one of the greatest theosophists in the Islamic theosophy's arena, is a well-known mystic of the seventh century. After migration, he based a new way of the theosophy's culture between Moslems considering the great fundamental mutation he made with Mowlavi's thoughts. Shams has left to us many interesting ideas in diverse chapters of theosophy in his only collection of essays called the Maghalat, each of which seems to be unique by itself. One of these ideas is his discussion on "Sighting the God".In this article, first we introduce "Sighting the God theory" briefly, next we describe Shams's theory in a categorized way and then we find out the way that his concepts and thoughts have affected Mowlana's opinion and his poems in Masnavi and the way he has reflected this issue in his book.
  • Dr. Teymoor Malmir Page 55
    Mystics believe that all beings are the manifestations of God's existence. This idea, referred to as the passing away of human's essence and attributes by mystics, is called pantheism (union with God) in Ebn-e Arabi's school of thought. Some scholars have remarked on pantheism in Mowlavi's Masnavi and his other works but they have mentioned nothing about his intention and the social roles of pantheism in Masnavi which is a didactic collection. Although Masnavi is resonating with joy and vitality, definitely it embraces social goals. Therefore, it is of necessity to clarify this issue. This paper emphasizes that, to understand Mowlavi's purpose in introducing pantheism, we should, in addition to the passing away of the essence and attributes and annihilation (Fana) in God, consider polemics brought forward to in Masnavi. This shows that Mowlavi seeks a didactic and social goal which is to create unity among people and to denounce sectarianism and division which spreads prejudice among people, and which divides and makes the Islamic community loose and defenseless against the enemies.
  • Dr. Mir Jalil Akrami, Zolfaghar Hemmati Page 81
    Ibn-e-Arabi is one of the greatest mystics of the Islamic world and is the founder of the theoretical mysticism. He has collected the sporadic and disorganized terms of mysticism, and has added various parts to them based on his exceptional talent and his personal experiences and mystical observations. He has elevated the theoretical mysticism in the Islamic world to such a position that none of the mystics and Sufis can escape his impact and influence. This effect which is also revealed in the beliefs and opinions of great Mowlana has been so considerable that analysts know "Masnavi" as the comprehensive interpretation of the Ibn-e-Arabi ideology. Nevertheless, because contents of "Masnavi" have been used in a sporadic and disorganized way in reflecting mystical inclination of Ibn-e-Arabi, proving this claim requires some reasons.The present paper investigates the effect of Ibn-e-Arabi on Mowlavi concerning the unity of existence and the unity of religions. First, the above-mentioned subjects have been discussed and explored from the view point of these two scholars and mystics, and then their similarities have been compared to arrive at a free and independent view.
  • Dr. Abolghassem Radfar Page 107
    The account of the influential role of the Mowlana’s thoughts on philosophers, poets, mystics, and writers of the subcontinent is, without any doubt, one of the fundamental issues in the Persian culture and literature of that part of the world. The evidence for this key role is the fact that for centuries many scholars, both in the east and west, have discussed the impact of his thoughts on the Iranian culture, particularly Iranian mysticism. Of course, there were other studies which focused on the trace of his thoughts in the school of thoughts of nations and countries other than Iran. To deal with this wide influence is surely beyond the scope of any work of this nature. Therefore, this study has confined its aim at expounding on the place and role of Mowlana’s thoughts in the evolution of mystic and poetic thoughts of the subcontinent.
  • Dr. Soheyla Salahi Moghaddam Page 127
    Symbol is an image that presents mysterious meaning. From mystical vantage point, a mystic is a being who finds beyond the outward surface of global objects a hidden world and who wants to uncoverthe ultimate truth through symbolism.The term "symbolical archetypes" is an expression that I use for those symbols that exist in the archetypes. Besides carrying rhetorical beauties, Masnavi is of symbols and mysterious allegories (symbolic allegories) and archetypes that Mawlānā has used to achieve his great goal, a goal which aims at securing human being's salvation sheltered by the Islamic attitude, thought and mysticism.In this article, the writer has surveyed some important symbols in Masnavi, then she has explained the term "SymbolicalArchetype"with a special focus on the Archetype of Death. In this article two kinds of symbolical archetypes have been studied.- Mysterious Allegory in the story of a fighter in a battle.- Mysterious Allegory in the story of a Jewish king and a woman with her infant. In this sample it has been shown that how a mysterious allegory can take place in the heart of this Archetype and how a symbol can reveal itself in the allegory.Since Mawlānā himself decided to explain the symbols in his subsequent legend, therefore his attaining his personal and private symbols hidden in Mawlānā's works seems to be available and obvious.
  • Dr. Naser Alizadeh, Vida Dastmalchi Page 147
    Mawlānā, regarding to extended and artistic spaces which are left as a memorials is almost a pole in the studies concerning to Comparative literature. The influence of modern western literary schools from Iranian- Islamic Mysticism especially Mawlānā in particular in Barok, Symbolism is worthy to explore. The period of "Change of Roman" in Europe after the schools and historie's experiences with very rich backup from Myths to Existentialism, if one want to summarize some obvious features, it's certain that its important feature is "Stream of Consciousness" and related languages with it, a full mysterious, symbolic and difficult language and sometimes externally meaningless. James Joyce (according to some people) who is greatest novelist in New Style that has very influence, can reveal very interesting points in realm of the similarities of Idea, Form, Language, History and Culture in terms of concerning of his works with streams of consciousness and its resulted artistic consequences in comparing with Mawlānā.